wat is luisterZo!

Het luisterprogramma: Luister Zo! dat de leerkracht iedere dag aan de kinderen laat horen.

Doel is dat de kinderen muziek horen die niet tot hun dagelijkse ‘muziekconsumptie’ behoort. In het dagelijkse leven met radio, internet, televisie, Ipod etc. etc. worden kinderen eenzijdig blootgesteld aan bepaalde muziekgenres. Het is van belang dat kinderen hun muzikale horizon verbreden. Dit doen we door luistervoorbeelden uit allerlei stijlen en culturen te laten horen. Van klassiek tot jazz en van wereldmuziek tot de betere popmuziek.

Kinderen horen de Nederlandse taal voortdurend om zich heen. Al luisterend leren ze op die manier de taal spreken. Dit kan ook gelden voor muziek. Als kinderen muziek om zich heen horen, volwassenen muziek, leren ze daar veel van. Ongemerkt pikken ze veel op als je ze goede muziek laten horen.

Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag zet u de muziek op die voor die week is geselecteerd. Het gaat erom dat de muziek klinkt terwijl de kinderen binnenkomen in de ochtend of als ze hun pauze hapje nemen of als ze aan het tekenen zijn of … u bepaalt zelf wanneer het uitkomt om de muziek te laten horen. Alleen op vrijdag gaat u even met de kinderen in de kring zitten en geeft u de muziek aandacht. Middels een aantal vragen informeert u wat de kinderen van de muziek vinden. De vragen kunt u zelf bedenken aan de hand van een vragenlijst. Misschien ontstaan er bij de kinderen zelf vragen of hebben ze die gedurende de week al gesteld en heeft u die bewaard voor dit moment op vrijdag. Vaak stellen kinderen vragen waar wij als volwassenen niet aan denken. Dit muziekluister gesprek hoeft niet langer dan 10 minuten te duren. Er staat informatie over de muziek zodat u als leerkracht een goed idee heeft van de muziek. Er zijn ook beelden bij de muziek, dat is tegenwoordig vanzelfsprekend met YOUTUBE. De beelden laat u alleen op vrijdag zien als er expliciet over de muziek wordt gesproken als afsluiting van deze luisterweek. Voor de week daarop staat er een nieuw luisterfragment op het programma, zie tracklijst.

Veel plezier met het luisteren (en kijken) naar Luister Zo!

wat is luisterZo!
Muziekschool Amsterdam